Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tarta z kurkami

Składniki: KRUCHE CIASTO: 350 g mąki pszennej  200 g masła 1 jajko szczypta soli FARSZ: 200 g kurek 3 cebule szarotki 5 jajek 250 ml słodkiej śmietanki 80 g startego sera grana padano świeży tumianek sòl pieprz  Dodatkowo potrzebna forma do tarty. KROK PIERWSZY: Mąkę, miękkie masło, jajko i sòl zagniatamy na ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  KROK DRUGI: Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na drobniejsze kawałki. Drobno pokrojoną szarotkę z kurkami delikatnie podduszamy nq maśle do momentu aż kurki zrobią się lekko brązowe.  W osobnym naczyniu mieszamy jakja ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Do otrzymanej masy dodajemy starty ser. KROK TRZECI: Formę do tarty wykładamy ciastem. Spòd ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 180 stopni. Wyjmujemy równomiernie rozkładamy kurki z szarotką i zalewamy wcześniej przygotowana masą. Ponownie wstawiany do piekarnika i pieczemy w tej

Ziemlone - czyli faszerowane zapiekane ziemniaki


SKŁADNIKI:
6 dużych ziemniaków 
400 g mięsa mielonego
ser mozzarella
1 jajko
suszone pomidory
suszone płatki czosnku
czarnuszka
tymianek
zioła typu włoskiego
sól
pieprz

KROK PIERWSZY:
Obieramy ziemniaki. Gotujemy w całości około 12 minut. Gdy ziemniaki ostygną przekrajamy na pół i delikatnie łyżeczką wyrążamy miejsce na farsz. Wydrążone ziemniaki układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy delikatnie 

KROK DRUGI:
Mieso mielone mieszany z przyprawami i jajkiem. Z tak przygotowanego mięsa lepimy niewielkie kulki które układamy we wcześniej wydrążonych ziemniakach.

Danie pieczemy 50 minut w piekarniku na 180 stopni. Na około 10 minut przed końcem na każdy z faszerowanych ziemniaków kładziemy plasterek mozzarelli.  

Danie idealne do lekkiej sałatki. U mnie roszpunka z pomidorami koktajlowymi, oliwkami i podprażonymi pestkami dyni, słonecznika i orzechami pinii.


Komentarze

Popularne posty