Polecane

Tarta z kurkami


Składniki:
KRUCHE CIASTO:
350 g mąki pszennej 
200 g masła
1 jajko
szczypta soli
FARSZ:
200 g kurek
3 cebule szarotki
5 jajek
250 ml słodkiej śmietanki
80 g startego sera grana padano
świeży tumianek
sòl
pieprz 

Dodatkowo potrzebna forma do tarty.

KROK PIERWSZY:
Mąkę, miękkie masło, jajko i sòl zagniatamy na ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki. 

KROK DRUGI:
Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na drobniejsze kawałki. Drobno pokrojoną szarotkę z kurkami delikatnie podduszamy nq maśle do momentu aż kurki zrobią się lekko brązowe. 
W osobnym naczyniu mieszamy jakja ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Do otrzymanej masy dodajemy starty ser.

KROK TRZECI:
Formę do tarty wykładamy ciastem. Spòd ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 180 stopni. Wyjmujemy równomiernie rozkładamy kurki z szarotką i zalewamy wcześniej przygotowana masą. Ponownie wstawiany do piekarnika i pieczemy w tej samej temperaturze przez około 40 minut.

Komentarze

Popularne posty