Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tarta z kurkami

Składniki: KRUCHE CIASTO: 350 g mąki pszennej  200 g masła 1 jajko szczypta soli FARSZ: 200 g kurek 3 cebule szarotki 5 jajek 250 ml słodkiej śmietanki 80 g startego sera grana padano świeży tumianek sòl pieprz  Dodatkowo potrzebna forma do tarty. KROK PIERWSZY: Mąkę, miękkie masło, jajko i sòl zagniatamy na ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  KROK DRUGI: Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na drobniejsze kawałki. Drobno pokrojoną szarotkę z kurkami delikatnie podduszamy nq maśle do momentu aż kurki zrobią się lekko brązowe.  W osobnym naczyniu mieszamy jakja ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Do otrzymanej masy dodajemy starty ser. KROK TRZECI: Formę do tarty wykładamy ciastem. Spòd ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 180 stopni. Wyjmujemy równomiernie rozkładamy kurki z szarotką i zalewamy wcześniej przygotowana masą. Ponownie wstawiany do piekarnika i pieczemy w tej

Tarta cebulowo-porowa z serem pleśniowym

SKŁADNIKI:
por biała część
3 cebule
masło 30g
dwie łyżki śmietany
200g sera plaśniowego typu lazur z niebieską pleśnią
dwa opakowania ciasta francuskiego
sól i pieprz
jajko

KROK PIERWSZY:
Cebulę i por kroimy w piórka i dusimy na maśle doprawiając solą i pieprzem, pod koniec duszenia dodajemy śmietanę mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 

KROK DRUGI:
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Ja na spód kładę podwójnie. Spód nakłuwamy widelcem. Wykładamy równomiernie nasza cebulę z porem i posypujemy po wierzchu wcześniej startym serem. Wierzch tary wyplatany pozostałym ciastem francuskim. Delikatnie wyplatanie smarujemy jajkiem i posypujemy gróbą solą.

KROK TRZECI:
Tartę pieczemy 25 minut na 180 stopni. Idealna na ciepło i zimno. Smacznego. 

Komentarze

Popularne posty