Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tarta z kurkami

Składniki: KRUCHE CIASTO: 350 g mąki pszennej  200 g masła 1 jajko szczypta soli FARSZ: 200 g kurek 3 cebule szarotki 5 jajek 250 ml słodkiej śmietanki 80 g startego sera grana padano świeży tumianek sòl pieprz  Dodatkowo potrzebna forma do tarty. KROK PIERWSZY: Mąkę, miękkie masło, jajko i sòl zagniatamy na ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  KROK DRUGI: Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na drobniejsze kawałki. Drobno pokrojoną szarotkę z kurkami delikatnie podduszamy nq maśle do momentu aż kurki zrobią się lekko brązowe.  W osobnym naczyniu mieszamy jakja ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Do otrzymanej masy dodajemy starty ser. KROK TRZECI: Formę do tarty wykładamy ciastem. Spòd ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 180 stopni. Wyjmujemy równomiernie rozkładamy kurki z szarotką i zalewamy wcześniej przygotowana masą. Ponownie wstawiany do piekarnika i pieczemy w tej

Szarlotka


SKŁADNIKI:
1,5 kg jabłek - 6 dużych sztuk
2 szklanki mąki pszennej (320g)
200g masła
1 średnie jajko
1/4 szklanki cukru (80g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie cynamon, laska wanilii czy przyprawa do szarlotki

Składniki na blachę 18/27 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm.

KROK PIERWSZY:
Zagniatamy ciasto kruche na szarlotkę. W dużej misce umieszczamy mąkę, jedno średnie jajko, które może być wyjęte prosto z lodówki, cukuer, kostkę masła, którą polecam pokroić nożem na mniejsze kawałki. Masło również możesz wyjąć prosto z lodówki. Na koniec jeszcze tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ewentualnie szczypta soli. 
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na całą godzinę.

KROK DRUGI:
Jabłka cienko obieramy i dzielimy na ćwiartki a następnie usuwamy gniazda nasienne. Jabłka ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Miskę ze startymi jabłkami odkładamy na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku. Garść po garści łapiemy porcję tartego jabłka i odciskamy nadmiar soku. Do odciśniętych jabłek możemy  dodać trochę cynamonu i laski wanili, czy też przyprawy do szarlotki. 

KROK TRZECI:
Po godzinie leżakowania ciasta w lodówce możemy je wyjąć. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną połówkę odłóż do lodówki lub do zamrażalnika. Ja odkładam ciasto do zamrażalnika, ponieważ na koniec ścieram je na tarce i wykładam na wierzch jabłek w formie z ciastem.
Formę do pieczenia wykładamy papierem.
Pierwszą częścią ciasta wykładamy spód formy do pieczenia następnie wykładamy nasze jabłka. Dobrze zamarzniętą pozostałą część ciasta ścieram na wierzch jabłek. 
Szarlotka jest już gotowa do pieczenia. Formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około godziny maksymalnie do 70 minut. 




Komentarze

Popularne posty