Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tarta z kurkami

Składniki: KRUCHE CIASTO: 350 g mąki pszennej  200 g masła 1 jajko szczypta soli FARSZ: 200 g kurek 3 cebule szarotki 5 jajek 250 ml słodkiej śmietanki 80 g startego sera grana padano świeży tumianek sòl pieprz  Dodatkowo potrzebna forma do tarty. KROK PIERWSZY: Mąkę, miękkie masło, jajko i sòl zagniatamy na ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  KROK DRUGI: Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na drobniejsze kawałki. Drobno pokrojoną szarotkę z kurkami delikatnie podduszamy nq maśle do momentu aż kurki zrobią się lekko brązowe.  W osobnym naczyniu mieszamy jakja ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Do otrzymanej masy dodajemy starty ser. KROK TRZECI: Formę do tarty wykładamy ciastem. Spòd ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 180 stopni. Wyjmujemy równomiernie rozkładamy kurki z szarotką i zalewamy wcześniej przygotowana masą. Ponownie wstawiany do piekarnika i pieczemy w tej

Pstrąg pieczony


SKŁADNIKI:
pstrąg tęczowy
koper w pęczku
przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
pomidory suszone z czosnkiem

KROK PIERWSZY:
Pstrąga dokładnie myjemy. Ja dodatkowo jeszcze troszkę oczyszczam z łusek i usuwam oczy. Naszą rybę nacieramy przyprawami od zewnątrz i od środka. Do środka wkładamy świeży koper. Tak przygotowaną rybę zawijamy w papilota z papieru do pieczenia i pieczemy około 40 minut na 180 stopni.
Przed podaniem ja wyjmuje delikatnie z środka koper.
Jak to ryba najlepiej smakuje z surówką z kapusty kiszonej i pieczonymi ziemniaczkami.

KROK DRUGI:
W czasie gdy piecze się nasza ryba ja przygotowuje surówkę. Są to trzy składniki: kiszona kapusta, starte jabłko i marchew. Wszystko doprawiamy pieprzem, delikatnie słodzimy i podlewamy delikatnie oliwą z oliwek, mieszamy.

Smacznego.


Komentarze

Popularne posty