Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tarta z kurkami

Składniki: KRUCHE CIASTO: 350 g mąki pszennej  200 g masła 1 jajko szczypta soli FARSZ: 200 g kurek 3 cebule szarotki 5 jajek 250 ml słodkiej śmietanki 80 g startego sera grana padano świeży tumianek sòl pieprz  Dodatkowo potrzebna forma do tarty. KROK PIERWSZY: Mąkę, miękkie masło, jajko i sòl zagniatamy na ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  KROK DRUGI: Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na drobniejsze kawałki. Drobno pokrojoną szarotkę z kurkami delikatnie podduszamy nq maśle do momentu aż kurki zrobią się lekko brązowe.  W osobnym naczyniu mieszamy jakja ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Do otrzymanej masy dodajemy starty ser. KROK TRZECI: Formę do tarty wykładamy ciastem. Spòd ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 180 stopni. Wyjmujemy równomiernie rozkładamy kurki z szarotką i zalewamy wcześniej przygotowana masą. Ponownie wstawiany do piekarnika i pieczemy w tej

Gruszki w karmelu rumowo-miodowym z lodami waniliowymi


SKŁADNIKI:
3 gruszki
50 g masła
3 łyżki miodu 
2 łyżki brązowego cukru
100 ml rumu (u mnie Kraken)

KROK PIERWSZY:
Gruszki obieramy i przepoławiamy. Wybieramy gniazdo nasienne.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukierni miód porządnie rozgrzewamy. Do wrzącej masy dodajemy nasze gruszki i próżny z prawej i lewej strony po około 3 minuty. Pod koniec koniec podlewamy rumem i podpalamy aby alkohol szybciej wyparował.
Najlepiej podawać na gorąco z lodami waniliowymi.

Komentarze

Popularne posty