Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tarta z kurkami

Składniki: KRUCHE CIASTO: 350 g mąki pszennej  200 g masła 1 jajko szczypta soli FARSZ: 200 g kurek 3 cebule szarotki 5 jajek 250 ml słodkiej śmietanki 80 g startego sera grana padano świeży tumianek sòl pieprz  Dodatkowo potrzebna forma do tarty. KROK PIERWSZY: Mąkę, miękkie masło, jajko i sòl zagniatamy na ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  KROK DRUGI: Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na drobniejsze kawałki. Drobno pokrojoną szarotkę z kurkami delikatnie podduszamy nq maśle do momentu aż kurki zrobią się lekko brązowe.  W osobnym naczyniu mieszamy jakja ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Do otrzymanej masy dodajemy starty ser. KROK TRZECI: Formę do tarty wykładamy ciastem. Spòd ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 180 stopni. Wyjmujemy równomiernie rozkładamy kurki z szarotką i zalewamy wcześniej przygotowana masą. Ponownie wstawiany do piekarnika i pieczemy w tej

Krem z buraka z serkiem mascarpone z kiełkami i pestkami dyni i słonecznika


SKŁADNIKI:
3 litry bulionu 
2 jabłka
5 dużych buraków
1 cebula
Ziele angielskie - 10 ziaren
Pieprz w ziarnach - 15 ziaren
4 liście laurowe
Kiełki brokuła
Ser mascarpone
Pestki dyni i słonecznika

KROK PIERWSZY:
Obieramy buraki i cebulę. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy 2 buraki. Pozostałe 3 kroniki na mniejsze kawałki.
Do gotującego się bulionu dodajemy całe dobrze umyte jabłka, całą cebulę, pokrojone buraki i nasze przyprawy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu aż buraczki będą miękkie. Jakieś 35 minut. Na sam koniec dodajemy starte na tarce buraki. Dodanie na sam koniec startych buraków doda zupie mocnego koloru. Kolor w trakcie gotowania kontrolujemy albo octem jabłkowym albo kwaskiem cytrynowym. Jeżeli jest za kwaśny wystarczy delikatnie osłodzić.

KROK DRUGI:
Wyjmujemy ugotowaną cebulę i rozpróżone  jabłko. Resztę przelewam przez durślak pozbywając się przypraw i startego buraka. Do odcedzonej zupy dodajemy resztki całych odcedzonych  buraków i porządnie blendujemy na krem. 
Najlepiej podawać z serkiem mascarpone lub słodka śmietanką wokół posypując kiełkami i podprażonymi wcześniej pestkami dyni i słonecznika.
Smacznego. 

Komentarze

Popularne posty