Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tarta z kurkami

Składniki: KRUCHE CIASTO: 350 g mąki pszennej  200 g masła 1 jajko szczypta soli FARSZ: 200 g kurek 3 cebule szarotki 5 jajek 250 ml słodkiej śmietanki 80 g startego sera grana padano świeży tumianek sòl pieprz  Dodatkowo potrzebna forma do tarty. KROK PIERWSZY: Mąkę, miękkie masło, jajko i sòl zagniatamy na ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  KROK DRUGI: Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na drobniejsze kawałki. Drobno pokrojoną szarotkę z kurkami delikatnie podduszamy nq maśle do momentu aż kurki zrobią się lekko brązowe.  W osobnym naczyniu mieszamy jakja ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Do otrzymanej masy dodajemy starty ser. KROK TRZECI: Formę do tarty wykładamy ciastem. Spòd ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 180 stopni. Wyjmujemy równomiernie rozkładamy kurki z szarotką i zalewamy wcześniej przygotowana masą. Ponownie wstawiany do piekarnika i pieczemy w tej

Crumble malinowo-bezowe


SKŁADNIKI:
400 g malin
3 łyżki miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
3 białka kurze
1 duża łyżka skrobi ziemniaczanej
400 g mąki 
70 g cukru
70 g masła

KROK PIERWSZY:
Owoce, miód i sok z yctryny podogrzewamy w rondelku. W misce ubijamy na sztywno białka kurze pod koniec dodając skrobie ziemniaczaną. Kiedy owoce będą chłodne dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Uzyskaną masę przelewamy do naczynia do pieczenia.

KROK DRUGI:
Miękkie maslo, mąkę i cukier mieszamy w misce. Rozcieramy ciasto tak długo aż będzie przypominać mokry piasek. Przesypujemy na wierzch naszej malinowo-bezowej masy. 

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni aż kruszonka ładnie się zarumieni. Podawać na ciepło z lodami.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty