Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tarta z kurkami

Składniki: KRUCHE CIASTO: 350 g mąki pszennej  200 g masła 1 jajko szczypta soli FARSZ: 200 g kurek 3 cebule szarotki 5 jajek 250 ml słodkiej śmietanki 80 g startego sera grana padano świeży tumianek sòl pieprz  Dodatkowo potrzebna forma do tarty. KROK PIERWSZY: Mąkę, miękkie masło, jajko i sòl zagniatamy na ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  KROK DRUGI: Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na drobniejsze kawałki. Drobno pokrojoną szarotkę z kurkami delikatnie podduszamy nq maśle do momentu aż kurki zrobią się lekko brązowe.  W osobnym naczyniu mieszamy jakja ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Do otrzymanej masy dodajemy starty ser. KROK TRZECI: Formę do tarty wykładamy ciastem. Spòd ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 180 stopni. Wyjmujemy równomiernie rozkładamy kurki z szarotką i zalewamy wcześniej przygotowana masą. Ponownie wstawiany do piekarnika i pieczemy w tej

Palony sos grzybowy z kaszą gryczaną

Uwielbiam grzyby i nie wyobrażam sobie aby w mojej kuchni kiedyś ich zabrakło, dlatego zawsze jesienią dbam o zapasy na kolejne miesiące aby móc się nimi delektować. Mój dzisiejszy przepis dla was to palony sos grzybowy z kaszą gryczaną.

SKŁADNIKI:
400 g mięsa od szynki 
10 świeżych grzybów 
10 pieczarek
10 grzybów suszonych
2 cebule
1,5l wody
15 g mąki 
śmietana 18 procent
sól
pieprz
3 liście laurowe

KROK PIERWSZY:
Mięso kroimy na kawałeczki i lekko obtaczamy mąką. Na rozgrzanej patelni podsmażany nasze mięso aby się zarumieniło, zdejmujemy i na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę - smażymy aż się zarumieni. Znów dodajemy mięso i zalewamy wodą aby zarumienienia z patelni przeszły do naszego sosu. Dodajemy sól, pieprz i liście laurowe. 
Ja posiadam wysoką patelnię więc wszystko przygotowuje w niej. Jeżeli nie masz tak dużej patelni przelej wszystko do garnka. 

KROK DRUGI:
Kroimy grzyby i pieczarki, dodajemy do patelni/garnka, grzyby suszone wkruszamy na mniejsze kawałki i zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut.

KROK TRZECI:
W kubeczku rozrabiały śmietanę z 1,5 łyżki mąki dodajemy troszkę wody mieszany następnie dolewamy troszkę wody z gotującego się sosu mieszamy następnie dolewając do gotującego się sosu zagęszczamy go. Dosalamy i dopieprzamy do smaku ja pieprzu nigdy nie oszczędzam bo grzyby lubią pieprz.

Najlepiej podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem.
Smacznego. 

Komentarze

Popularne posty