Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tarta z kurkami

Składniki: KRUCHE CIASTO: 350 g mąki pszennej  200 g masła 1 jajko szczypta soli FARSZ: 200 g kurek 3 cebule szarotki 5 jajek 250 ml słodkiej śmietanki 80 g startego sera grana padano świeży tumianek sòl pieprz  Dodatkowo potrzebna forma do tarty. KROK PIERWSZY: Mąkę, miękkie masło, jajko i sòl zagniatamy na ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  KROK DRUGI: Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na drobniejsze kawałki. Drobno pokrojoną szarotkę z kurkami delikatnie podduszamy nq maśle do momentu aż kurki zrobią się lekko brązowe.  W osobnym naczyniu mieszamy jakja ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Do otrzymanej masy dodajemy starty ser. KROK TRZECI: Formę do tarty wykładamy ciastem. Spòd ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 180 stopni. Wyjmujemy równomiernie rozkładamy kurki z szarotką i zalewamy wcześniej przygotowana masą. Ponownie wstawiany do piekarnika i pieczemy w tej

Kurczak Generał

Moja dzisiejsza propozycja nie wymaga za dużo pracy i umiejętności a najwspanialsze w niej jest to, że wszystko przygotowujemy dzień wcześniej a później już tylko nastawiamy piekarnik i mamy półtorej godziny dla siebie i pyszny obiad.

MARYNATA 1:
Olej
Czosnek niedźwiedzi
Suszone pomidory z czosnkiem
Zioła prowansalskie i włoskie 
Tymianek 
Papryka ostra
Papryka słodka
Czarnuszka
Przyprawa do kurczaka 

Wszystkie zioła dodajemy do moździerza kuchennego i rozcieramy przesypujemy do miseczki dodajemy olej i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy naszego kurczaka od zewnątrz jak i od środka. Zamarynowanego kurczaka zostawiamy na noc w lodówce. Przed pieczeniem nadziewamy na butelkę z piwem - powinno być w niej 3/4 piwa (ja wybieram piwo jasne) pozostałą część piwa wykorzystujemy do polewania kurczaka w trakcie pieczenia.

MARYNATA 2:
W trakcie pieczenia polewamy kilka razy naszego kurczaka piwem z miodem aby skórka była chrupiąca a mięso soczyste. 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny co jakiś czas polewając kurczaka 2 marynatą. 

Komentarze

Popularne posty