Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tarta z kurkami

Składniki: KRUCHE CIASTO: 350 g mąki pszennej  200 g masła 1 jajko szczypta soli FARSZ: 200 g kurek 3 cebule szarotki 5 jajek 250 ml słodkiej śmietanki 80 g startego sera grana padano świeży tumianek sòl pieprz  Dodatkowo potrzebna forma do tarty. KROK PIERWSZY: Mąkę, miękkie masło, jajko i sòl zagniatamy na ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  KROK DRUGI: Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na drobniejsze kawałki. Drobno pokrojoną szarotkę z kurkami delikatnie podduszamy nq maśle do momentu aż kurki zrobią się lekko brązowe.  W osobnym naczyniu mieszamy jakja ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Do otrzymanej masy dodajemy starty ser. KROK TRZECI: Formę do tarty wykładamy ciastem. Spòd ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 180 stopni. Wyjmujemy równomiernie rozkładamy kurki z szarotką i zalewamy wcześniej przygotowana masą. Ponownie wstawiany do piekarnika i pieczemy w tej

Krem z kalafiora z oliwą koprową


Pyszny, delikatny i lekki krem z kalafiora z oliwą koprową.

SKŁADNIKI:
kalafior
1 cebula
2 nieduże ziemniaki
2,5 litra bulionu
70 g masła
suszone płatki czosnku
sól
pieprz

POTRZEBUJESZ:
garnek
blender

KROK PIERWSZY:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa i zmniejszamy ogień i dodajemy 4 płatki czosnku. Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

KROK DRUGI:
Wszystko blendujemy. 
Najlepiej podawać z oliwą koprową lub koperkiem oraz groszkiem ptysiowym.

Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty