Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tarta z kurkami

Składniki: KRUCHE CIASTO: 350 g mąki pszennej  200 g masła 1 jajko szczypta soli FARSZ: 200 g kurek 3 cebule szarotki 5 jajek 250 ml słodkiej śmietanki 80 g startego sera grana padano świeży tumianek sòl pieprz  Dodatkowo potrzebna forma do tarty. KROK PIERWSZY: Mąkę, miękkie masło, jajko i sòl zagniatamy na ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  KROK DRUGI: Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na drobniejsze kawałki. Drobno pokrojoną szarotkę z kurkami delikatnie podduszamy nq maśle do momentu aż kurki zrobią się lekko brązowe.  W osobnym naczyniu mieszamy jakja ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Do otrzymanej masy dodajemy starty ser. KROK TRZECI: Formę do tarty wykładamy ciastem. Spòd ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 180 stopni. Wyjmujemy równomiernie rozkładamy kurki z szarotką i zalewamy wcześniej przygotowana masą. Ponownie wstawiany do piekarnika i pieczemy w tej

Drożdżowe bułeczki konopne


Pyszne i bardzo proste do zrobienia domowe bułki drożdżowe z mąką konopną.  
Troszkę nietypowo, ale chyba w gotowaniu chodzi o to aby łamać pewne zasady i otrzymywać nowe smaki. Tak dobrze przeczytaliście do zrobienia naszych bułeczek użyłam dzisiaj mąki konopnej, która nada pieczywu orzechowo-słonecznikowej nuty i lekko zielonkowatego koloru. 
Mąka konopna wytwarzana jest z drobno zmielonych odtłuszczonych ziaren konopi siewnej. Jest doskonałym źródłem naturalnego białka, znajdziemy w niej też sporo witamin z grupy E i B, kwasy omega 3 i omega 6, błonnik, żelazo, wapń czy potas. A więc samo zdrowie! Co więcej jest produktem bezglutenowym! 

SKŁADNIKI:
mąka pszenna/żytnia około 200 g
mąka konopna 250 g
mleko 250 ml
cukier 20 g
masło 50 g
żółtka 2 szt.
sól 2-3 szczypty
ziarna słonecznika i dyni

PRZYGOTUJ:
piekarnik rozgrzany do temperatury 180 stopni
blachę do pieczenia
papier do pieczenia
ściereczka bawełniana

KROK PIERWSZY:
W rondelku rozgrzewamy mleko. Do miski wsypujemy mąki i robimy w niej małe zagłębienie. 
Drożdże mieszamy z cukrem i ucieramy, dodajemy podgrzane mleko około 100 ml i całość  dodajemy do miski z maką. Delikatnie łączymy składniki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

KROK DRUGI:
Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy resztę mleka, żółtka jajek i sól. Ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy. W garnku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta. Całość ponownie wyrabiamy. Przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

KROK TRZECI:
Ciasto zagniatamy ponownie. Formujemy wałek i dzielimy na porcje w zależności od tego jakiej wielkości bułki lubimy. Umieszczamy surowe bułeczki na blaszce wyłożonej papierem i opruszonej lekko mąką. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy aż chwilkę wyrosną.  Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy ziarnem słonecznika i dyni.
Wkładamy do piekarnika  rozgrzanego do 18 stopni i pieczemy 15-20 minut. 

Komentarze

Popularne posty