Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tarta z kurkami

Składniki: KRUCHE CIASTO: 350 g mąki pszennej  200 g masła 1 jajko szczypta soli FARSZ: 200 g kurek 3 cebule szarotki 5 jajek 250 ml słodkiej śmietanki 80 g startego sera grana padano świeży tumianek sòl pieprz  Dodatkowo potrzebna forma do tarty. KROK PIERWSZY: Mąkę, miękkie masło, jajko i sòl zagniatamy na ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  KROK DRUGI: Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na drobniejsze kawałki. Drobno pokrojoną szarotkę z kurkami delikatnie podduszamy nq maśle do momentu aż kurki zrobią się lekko brązowe.  W osobnym naczyniu mieszamy jakja ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Do otrzymanej masy dodajemy starty ser. KROK TRZECI: Formę do tarty wykładamy ciastem. Spòd ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 180 stopni. Wyjmujemy równomiernie rozkładamy kurki z szarotką i zalewamy wcześniej przygotowana masą. Ponownie wstawiany do piekarnika i pieczemy w tej

Domowe burgery

Dla mnie idealny burger to dobry gatunek mięsa idealnie doprawiony i dobrze wysmażony. Wybierając mięso na burgera kieruję się smakiem  jakiego oczekuję a więc dla mnie idealny burger powinien zawierać w sobie 20-30% tłuszczu. To tłuszcz jest w mięsie głównym nośnikiem smaku, nawilżaczem i spoiwem. Na burgery najczęściej wybieram antrykot, łopatkę lub rostbef, albo ich połączenia, czyli fachowo nazywając tzw. blend. Prościej: jeżeli macie chudy kawałek wołowiny dobierzcie do niej przerośnięty tłuszczem kawałek łopatki czy mostka, żeby zachować odpowiednią ilość tłuszczu i nawilżenie mięsa. W wielu sklepach można poprosić o zmielenie mięsa albo zróbcie to sami.  

SKŁADNIKI
500 g mięsa (porcja na 5 burgerów)sałata lodowa
pomidory malinowe
czerwona cebula
pikle
musztarda
keczup
ser żółty
tymianek
papryka ostra i słodka
czosnek niedźwiedzi
przyprawa do steków (odrobinka aby nie zabić smaku mięsa)
sól i pieprz świeżo zmielony

KROK PIERWSZY
Do mięsa dodajemy przyprawy i mieszamy (ja w trakcie mieszania delikatnie zwilżam dłonie wodą i wyklepuje mięso).  Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię kładzemy uformowane kotlety. Smażymy koło 3 minuty prawa, 3 minuty lewa i na kładziemy plasterek sera aby się lekko rozpuścił. (Długość smażenia mięsa zależy od stopnia wysmażenia jaki preferujecie.)

KROK DRUGI
Rozkrajamy bułkę, smarujemy musztardą i  keczupem. Kładziemy sałatę, mięso, pokrojoną w krążki cebulę, plastry pomidora i pikle. Przykrywamy wierzchem bułki i wbijamy w całość długą wykałaczkę.

SMACZNEGO!!

Komentarze

Popularne posty