Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tarta z kurkami

Składniki: KRUCHE CIASTO: 350 g mąki pszennej  200 g masła 1 jajko szczypta soli FARSZ: 200 g kurek 3 cebule szarotki 5 jajek 250 ml słodkiej śmietanki 80 g startego sera grana padano świeży tumianek sòl pieprz  Dodatkowo potrzebna forma do tarty. KROK PIERWSZY: Mąkę, miękkie masło, jajko i sòl zagniatamy na ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  KROK DRUGI: Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na drobniejsze kawałki. Drobno pokrojoną szarotkę z kurkami delikatnie podduszamy nq maśle do momentu aż kurki zrobią się lekko brązowe.  W osobnym naczyniu mieszamy jakja ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Do otrzymanej masy dodajemy starty ser. KROK TRZECI: Formę do tarty wykładamy ciastem. Spòd ciasta nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 180 stopni. Wyjmujemy równomiernie rozkładamy kurki z szarotką i zalewamy wcześniej przygotowana masą. Ponownie wstawiany do piekarnika i pieczemy w tej

Krem z pomidorów z paluchami chlebowymi z czarnuszką


SKŁADNIKI na krem:
3 puszki pomidorów pelati
1,5 szklanki bulionu warzywnego (375ml)
1 cebula
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
płaska łyżeczka cukru
sól
spora szczypta pieprz

KROK PIERWSZY:
Cebulę kroimy na drobne piórka. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażany cebulę z czosnkiem na oliwie z oliwek. Gdy się zeszkli dodajemy bulion i wszystkie pomidory. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 25 minut. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
KROK DRUGI:
Gdy zupa będzie gotowa na sam koniec wszystko blendujemy blenderem typu żyrafa.
Można podawać ze świeżą bazylią, jogurtem greckim czy błękitnym serem pleśniowym typu lazur.

SKŁADNIKI na paluchy chlebowe:
2,5 szklanki mąki pszennej (450g)
1 szklanka ciepłej wody (250ml)
1 łyżka oliwy z oliwek
płaska łyżka suchych drożdży
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
2 żółtka jajka 
3 łyżki czaenuszki

KROK PIERWSZY:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Zagniatamy wszystkie składniki używając 1 żółtka jajka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. 
KROK DRUGI: 
Gdy ciasto wyrośnie rozwalkowyjemy ciasto na placek grubości około 1 cm. Nożem kroimy ciasto w paski nie szersze niż 1,5 cm. Każdy pasek możemy lekko wyciągnąć lub skręcić, by lekko się wydłużył.Tak przygotowane kawałki ciasta układamy na blachę do pieczenia, każdy z kawałków smarując żółtkiem i posypując po wierzchu czarnuszką. 
Blachę wstawiamy do nagrzwanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 13 minut.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty